Midjemått är ett viktigt mått för att bedöma hälsan, både för kvinnor och män.
Genom att mäta omkretsen runt midjan kan du få en bättre bild av din hälsostatus än genom att enbart förlita dig på BMI. För både män och kvinnor kan ett stort mått vara en indikation på ökad risk för allvarliga hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Att hålla koll på ditt midjemått är därför avgörande för att upprätthålla en god hälsa.
Midjemått är ett mått på omkretsen runt midjan
Det speglar mängden fett som finns lagrat runt magen, både det fett som ligger under huden (subkutant fett) och det fett som ligger runt de inre organen (visceralt fett). Midjemått för kvinnor och för män är båda viktiga mått som ger en indikation på risken för metabola sjukdomar.
Forskning har visat att ett stort midjemått är kopplat till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes, oavsett BMI.
Att mäta sitt midjemått korrekt är enkelt och kräver bara ett måttband. Här är stegen för att mäta ditt midjemått på rätt sätt:
Det är viktigt att förstå att måttet ger en klarare bild av risken för sjukdomar än BMI, eftersom det specifikt mäter fett runt magen, som är särskilt farligt för hälsan. WHO rekommenderar denna mätmetod för att säkerställa konsekventa och korrekta resultat.
För kvinnor bör midjemåttet vara under 80 cm.
Ett mått över detta värde ökar risken för metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Om måttet är över 88 cm är risken för komplikationer betydligt förhöjd. Därför är det viktigt för kvinnor att regelbundet kontrollera sitt mått och vidta åtgärder om måttet överstiger dessa gränser.
Gränsvärden för midjemått kvinnor:
För män bör midjemåttet vara under 94 cm.
Ett midjemått över 102 cm anses vara en kraftig indikation på ökad risk för sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Precis som för kvinnor är det avgörande för män att hålla sitt mått inom rekommenderade gränser för att bevara sin hälsa.
Gränsvärden för midjemått män:
För att beräkna din midja-höftkvot behöver du först mäta både ditt midjemått och ditt höftmått.
Höftmåttet tas vid den bredaste delen av höfterna. Dela sedan ditt midjemått med höftmåttet. Till exempel, om ditt midjemått som kvinna är 80 cm och ditt höftmått är 100 cm, skulle din midja-höftkvot vara 0,8.
Midja-höftkvoten är en ännu bättre indikator för hälsa än midjemåttet ensam, eftersom det tar hänsyn till både midjans och höfternas storlek. Forskning har visat att en högre kvot är kopplad till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem.
BMI, eller Body Mass Index, används ofta som ett enkelt mått på kroppsvikt i förhållande till längd, men det tar inte hänsyn till var fettet är lokaliserat i kroppen
Midjemått för kvinnor och midjemått för män fokuserar specifikt på bukfett, som är det fett som utgör störst risk för hälsan. Forskning visar att midjemåttet är en mer exakt indikator för risken att utveckla metabola sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, eftersom det speglar fettansamlingen runt de vitala organen.
För både kvinnor och män ökar ett högt mått risken för en rad allvarliga sjukdomar, inklusive:
Fett som lagras runt midjan, särskilt visceralt fett, påverkar organens funktion och är kopplat till inflammation och insulinresistens, vilket kan leda till kroniska sjukdomar.
Vikten av att kontrollera måttet regelbundet
Att mäta och hålla koll på sitt midjemått som kvinna eller midjemått som man regelbundet är en enkel och effektiv metod för att förebygga framtida hälsoproblem. Genom att upprätthålla ett hälsosamt midjemått kan man minska risken för allvarliga sjukdomar och förbättra sitt välbefinnande på lång sikt.
© 2024 VV. Alla rättigheter reserverade.
Vevil.se (VVIKT AB) är en registrerad vårdgivare registrerade hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
VVIKT AB, org. nummer: 5594859539
Kungsbro Strand 29, 112 26 Stockholm